top of page
  • Writer's pictureIvana Samoilenko

Арт терапія


Арт техніки можуть бути рішенням:

Для тих, кому важко висловити або описати свої переживання. Це не тільки діти та люди з обмеженнями - а й періодично всі ми. Під час війни переживаємо те, з чим раніше не стикались.

Для тих, хто пережив травму (арт техніки дозволяють працювати з таким досвідом дуже обережно)

Для тих, хто відчуває, що не витримує свої емоціі - гнів, горе, страх. Арт-терапія про нормалізацію цих почуттів.

Для тих, хто хоче створити трохи простору для себе, або навпаки - почувається самотнім.



Техніка 1: Локалізація емоцій


Намалюйте обриси людини. Проскануйте своє тіло – подумайте, де знаходяться ваші почуття? Де ви відчуваєте гнів? Де ваш страх? Де відчуваєте печаль? Сором, любов, радість, образу? Намалюйте ці емоції там, де ви їх відчуваєте. Оберіть той колір, який найбільше відповідає цьому відчуттю. Це може бути якийсь образ наприклад - вогонь, вода










Техніка 2: Карта голови



Ця техніка допомагає розкласти по поличкам свої думки та почуття. Намалюйте те, як влаштована ваша голова – у даний момент часу, або в цілому. Там можуть бути спогади або досвід, ваші думки або емоції, цінності, люди та твар


ини, важливі речі у вашому житті, плани на майбутнє.


Це нормально – бути розгубленим, та не розуміти чому ми почуваємось певним чином. Особливо у тій ситуації, в якій ми зараз опинились. Така техніка допомагає відчути впевненість у своїх думках та ставленні до ситуації, визначити себе та свої межі.



Техніка 3: Безпечне місце.


Намалюйте (або уявіть, опишіть словами) своє безпечне місце – воно може бути справжнє, або вигадане. Це місце – тільки ваше. У вашій уяві, ви можете завжди повернутись до нього. Поспостерігайте за своїми відчуттями у процесі малюнку або опису.



Техніка 4: Вікно


Намалюйте вікно.

Поспостерігайте – куди дивиться ваше вікно: назовні, чи всередину? Чи завішане воно?


Вікно, яке дивиться назовні розповідає про ваше емоційне ставлення до того, що


відбувається у світі, довкола вас. Яке враження справляє на вас картина? Чи бачите ви щось позитивне, хороше? Чи навпаки – все тривожне, сіре (це тривожний дзвіночок).

Вікно, яке дивиться всередину, розповідає про те, як ви сприймаєте себе або свій особистий простір. Чи в кімнаті затишно? Там безлад чи порядок? Там достатньо місця?


У будь якому випадку, ви можете домалювати до малюнку те, щоб зробило його для вас більш комфортним. Наприклад, посадіть за вікном квіточку, або дерево. Можете написати @psy_ivanasamoilenko у телеграмі для більш детальної інтерпретації.



Техніка 5: Моя опора


Намалюйте те, на що ви можете спиратися. В собі та у світі довкола. Це можуть бути ваші якості – хоробрість, доброта, креативність, або якісь більш-менш постійні речі у вашому житті – родина, домашня тваринка, найкращий друг. Можливо це щось просте, таке як малювання або випікання пирогів. Щось, що дає вам спокій та впевненість.


Техніка 6: Дерево



Намалюйте дерево. Спостерігайте за процесом малюнку – як ви ставитесь до свого дерева? Чи можете ви навчитись у нього міцності, силі, впевненості? Якщо дерево стоїть невпевнено, домалюйте йому корені. Чи має воно плоди, або листя?


Техніка Дерево – своєрідна медитація. Ми вчимось не оцінювати себе так само, як не оцінюємо рослини, гори, море. Коли ми спостерігаємо та взаємодіємо із природою, ми бачимо стабільність, силу, спокій. Така техніка знижує тривогу та допомагає віднайти впевненість.


Техніка 7: Щит


Намалюйте щит, який вас захищає. Він має бути міцний, сильний. Це те, що дасть вам силу та впевненість у своїй безпеці. З чого він може складатись у реальному житті? Як ви захищаєтесь від речей, які лякають вас або становлять небезпеку?


Техніка 8: Внутрішня дитина


Намалюйте свою внутрішню дитину.


Подумайте, чого їй зараз не вистачає? Скажіть їй подумки ті слова, які потрібно почути, захистіть її (можете домалювати будиночок, або щось гарне – квіти, ковдру, іграшку). Як вона себе почуває? Їй страшно, чи може їй сумно? Можливо вона хоче чогось, що ви не чули?


Ця техніка допомагає віднайти хороший намір до себе «Я хочу подбати про себе, дати собі щось хороше». Ми часто забуваємо про себе, коли дбаємо про безпеку інших, а подбати про свою внутрішню дитину - допомагає про себе згадати. Також, ця техніка допомагає відновити чутливість до своїх справжніх потреб та «розморозитись» емоційно.



41 views

Recent Posts

See All
bottom of page